NODE CONCORDIA - Καϊμακάμης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ CONCORDIA  ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

«Μας καθηλώσατε…» αναφώνησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ  Κορινού  μετά το τέλος της εκπληκτικής παρουσίασης του Dr. Καϊμακάμη Ευάγγελου την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 στο σχολείο μας.

 Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, ιατρός πνευμονολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης και διδακτορικό τίτλο στην ιατρική ερευνητική μεθοδολογία και τεχνολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσπάθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του για ένα ταξίδι στο διάστημα.

 Προκρίθηκε από την European Space Agency, στο τέταρτο στάδιο της διαδικασίας επιλογής ευρωπαίων αστροναυτών  ανάμεσα στους 45 από τους 10.000 υποψηφίους στο οποίο επιλέχθηκαν με βάση το βιογραφικό σημείωμα και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Παρότι δεν τα κατάφερε τελικά η κληρονομιά αυτή τον βοήθησε ώστε για το έτος 2013 να επιλεγεί για τη θέση του απεσταλμένου ιατρού της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στην Ιταλο-Γαλλική επιστημονική βάση Concordia της Ανταρκτικής. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του Dr  Καϊμακάμη στη βάση Concordia  θα πρέπει να αναφέρουμε μερικές  πληροφορίες: Η επιστημονική βάση Concordia  είναι μια Ιταλο-Γαλλική εγκατάσταση που βρίσκεται  στην ενδοχώρα της  Ανταρκτικής, πάνω σε μια εντελώς επίπεδη και παγωμένη έκταση, ακτίνας 600 Km και σε υψόμετρο 3.233 μέτρα, απέχει δε περίπου 1.100 χλμ από τα παράλια. Ποιές είναι, όμως, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν; Η θερμοκρασία κατέρχεται έως και τους -80 οC, άνεμοι πνέουν με ταχύτητα έως και 120 Km/h, ο ουρανός είναι καθαρός συνέχεια (δεν χιονίζει ποτέ) και ελάχιστη υγρασία, η οποία κατακρημνίζεται με τη μορφή μικροσκοπικών αόρατων κρυστάλλων πάγου ανεβάζοντας έτσι το ύψος του πάγου κατά 5 εκατοστά το χρόνο. Η πυκνότητα του αέρα λόγω του υψομέτρου και λόγω της περιστροφής της Γης είναι  αντίστοιχη με την πυκνότητα  υψομέτρου 3700 μέτρων στην Ευρώπη και συνεπάγεται χρόνια υποξία (έλλειψη οξυγόνου)για τους διαμένοντες στη βάση. Οι παραπάνω συνθήκες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε επαφή–μεταφορά από και προς τον υπόλοιπο κόσμο, καθιστά τησυγκεκριμένη βάση ίσως το καλύτερο ανάλογο στη γη μιας εγκατάστασης σε άλλο πλανήτη (π.χ. βάση στη Σελήνη ή τον Άρη). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής (το απόλυτο σκοτάδι επικρατεί για 4 μήνες Φεβρουάριος – Νοέμβριος) ένας μικρός αριθμός ατόμων (12-15 άνθρωποι αποτελούν τόσο τεχνικό όσο και επιστημονικό προσωπικό) μένουν στη βάση εκτελώντας επιστημονικές παρατηρήσεις. Για το λόγο αυτό η ESA προκηρύσσει κάθε χρόνο μια θέση ιατρού ερευνητή, ο οποίος μένει στη βάση για ένα έτος πραγματοποιώντας διάφορα ερευνητικά πρωτόκολλα που μελετούν τις συνέπειες της υποξίας και της μακρόχρονης απομόνωσης στην ψυχολογία και τις σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου. Τα πορίσματα των ερευνών αυτών οδηγούν σε λύσεις προβλημάτων και βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο των ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται σε ακραία περιβάλλοντα στη γη όσο και αστροναυτών σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Εκεί ο Dr. Καϊμακάμης Ευάγγελος ασχολήθηκε με την οργάνωση του εργαστηρίου της ESA στη βάση και την εκκίνηση 10 διαφορετικών ερευνητικών πρωτοκόλλων σε συνεργασία με διάφορους ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική.

 Επιπλέον, όμως, μας αποκάλυψε μια πολύπλευρη προσωπικότητα κάτοχος ερασιτεχνικής άδειας πιλότου ελαφρών αεροσκαφών από το Μάιο του 1999 και με πτητική εμπειρία 200 ωρών πάνω από όλη την ελληνική επικράτεια. Κατέχει επίσης δίπλωμα  ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας από τον Δεκέμβριο  2003 και δίπλωμα αυτόνομων καταδύσεων ανοικτής θάλασσας (PADI Open Water Diver) από το 2008. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον  του για τη σύγχρονη μουσική, καθώς έχει ενεργή συμμετοχή (σύνθεση, τραγούδι) σε μουσικό συγκρότημα. Άνθρωπος με λογοτεχνικές ανησυχίες-γράφει ποιήματα-από το 1988 και έχει ήδη δημοσιεύσει την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Καταρτισμένος επιστήμονας, ανήσυχος άνθρωπος με σεμνότητα αποτελεί πρότυπο για τους νέους μας. Η παρουσία του  τίμησε το σχολείο μας καθώς μοιράστηκε με τους μαθητές μας αυτή την συναρπαστική εμπειρία του και τους βοήθησε να κατανοήσουν το νόημα της θέλησης ως θεμέλιο ζωής και πραγματοποίησης των ονείρων τους. «…………..να κάνετε τολμηρά όνειρα……» τα λόγια του αυτά ας αποτελούν πυξίδα στα όνειρα των μαθητών μας.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΛΙΚΟΥ: ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ Π., ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘ, ΠΙΛΑΝΙΔΟΥ Π.,  ΣΕΙΤΑΡΙΔΗΣ Β..