Σχολικό έτος 2012- 2013

Ευρώπη και ελληνικοί μύθοι: 16ος-19ος αιώνας

 

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

 

«Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας»

 

Tην Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη. Οι μαθητές του Λυκείου Κορινού αναχώρησαν από τον Κορινό στις 08:00π.μ., επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης,στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους του Α.Π.Θ. και επέστρεψαν στον Κορινό στις 13:45μ.μ.. Στην επίσκεψη συμμετείχαν 45 μαθητές με αρχηγό τον καθηγητή κ. Κυραϊλίδη Ιωάννη και συνοδούς τους καθηγητές κ.Παρθενίδη Φώτιο και κ.Κούρτη Σταματία.

 Λίγα λογια γιά την έκθεση:

Με την έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» και συγκεκριμένα με τα 82 συνολικά έργα μεγάλων δημιουργών συμμετείχε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου 2012 έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.
Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και οργανώθηκεσε συνεργασία με το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Λούβρου. Συνολικά στο Τελλόγλειο θα φιλοξενηθηκαν 82 έργα από το Λούβρο, πολλά από τα οποία, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, παγκοσμίως. Η έκθεση στο Τελλόγλειο εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου και διήρκεσε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2012. Με την εν λόγω έκθεση το Τελλόγλειο συμμετείχε στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση στο Τελλόγλειο εντάσσονταν στα «Δημήτρια» του 2012
και ήταν μέρος των πέντε εκθέσεων που οργανώθηκαν από τα πέντε Μουσεία (5Μ) της Θεσσαλονίκης υπό τον κοινό γενικό τίτλο «Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
Στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάστηκαν αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici, ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.