Διδακτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, 20-12-2023

Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων του σχολείου μας οι μαθητές/ριες του Σχολείου μας την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο Ψευδαισθήσεων στη Θεσσαλονίκη.


Τα τμήματα της Α' τάξης επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο και παρακολούθησαν την ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή του μουσείου που εκτίθεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και η οποία παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αιώνα με έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις.  Ειδικότερα παρουσιάστηκαν εκτενώς η επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41, η εισβολή των γερμανικών δυνάμεων και οι μάχες στη γραμμή Μεταξά, η Μάχη της Κρήτης, η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και η δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή και η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα. Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Τσαουσίδου Ιωάννα, ΠΕ02 και οι εκπαιδευτικοί κ. Καραλέκας Γεώργιος, ΠΕ04.01 και κ. Σεϊταρίδης Βασίλειος, ΠΕ03.   

Αντίστοιχα οι μαθητές της Γ' και Β' τάξης του Σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Ψευδαισθήσεων και ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου στα ποικίλα εκθέματά του. «Τι είναι η ψευδαίσθηση;», «Πώς φαινόμαστε ανάποδα;». Η προοπτική, ο αντικατοπτρισμός, το φως, τα σχήματα και τα χρώματα ενισχύουν την εξοικείωση των εφήβων με τις θεμελιώδεις αρχές επιστημόνων και φιλοσόφων και δίνουν απαντήσεις μέσα από τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! Σκοπός του Μουσείου Ψευδαισθήσεων είναι να απλοποιήσει την μαθησιακή διαδικασία και με εναλλακτικές μεθόδους να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στη γνώση. Μέσα από τα διαδραστικά εκθέματα και την παρατήρηση προσεγγίζονται μαθήματα όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά και η Ιστορία. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία ξεχωριστή διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από μία ποικιλία οπτικών, διαδραστικών και φωτογραφικών ψευδαισθήσεων μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους κ. Κούρτη Σταματία, ΠΕ06, κ. Γκάτζιο Αθανάσιο, ΠΕ02, κ. Παρδάλη Βασιλική, ΠΕ80 και κ. Πατσαρίκα Νικόλαο, ΠΕ86.